Ruská emigrace v meziválečném Československu - Petaeva, Valeria (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá politickou strukturou a činností ruských emigrantů v meziválečném Československu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola je věnována hlavně politické struktuře exilu a také důvodům jeho emigrace právě do Československa. Tato kapitola se dělí do čtyř podkapitol, které odráží politickou roztříštěnost ruské emigrace. Druhá kapitola se věnuje tzv. "Ruské akci", jako ojedinělému příkladu masivní finanční podpory emigrantů ze strany Československé republiky. Také jsem zde zdůraznila důležitou vazbu mezi československými nejvýše postavenými politiky a ruskou emigrací. Třetí kapitola popisuje hlavně ZEMGOR (Sjednocení ruských činitelů městských a venkovských samospráv) jako velmi významnou organizaci vytvořenou emigranty pro emigranty a podporovanou ze strany československé vlády. Zvláštní podkapitola je věnována poměrně pestrému společenskému životu emigrace v Československu, hlavně v Praze. Čtvrtá část odráží politické změny, které proběhly v Československu na přelomu dvacátých a třicátých let a dále na konci let třicátých, které nenávratně ovlivnily mj. i ruskou emigraci.