Evropská krize multikulturalismu; soudobá tendence integrace menšin. - Le, Hana; Rataj, Jan, 1951-; Dlouhý, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
V evropském kontextu je konstrukt multikulturalismu velmi aktuální a diskutované téma. Poválečný nábor levné pracovní síly většinou z mimoevropských zemí vyústil v posledních letech v krizi soužití evropské většiny a přistěhovaleckých menšin. Cílem bakalářské práce je zodpovědět následující otázky: proč v Evropě idea multikulturalismu nemůže v praxi fungovat a proč je nutné směřovat k integraci přistěhovaleckých menšin. Práce je strukturovaná do čtyř kapitol. V prvních dvou kapitolách jsou analyzována teoretická východiska konceptu multikulturalismu a konceptu národních zájmů. Třetí a čtvrtá kapitola je pojata jako praktická část zabývající se současnou problematikou soužití různých kultur a tendencí integrace menšin. Práce se nese v duchu pnutí mezi mírou tolerance k přistěhovaleckým menšinám, mezi obranou partikulárních národních hodnot a tendencemi vytvořit globální monokulturu.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses