Lobing v USA - analýza výdavkov na lobistickú činnosť - Hazalová, Jana; Vymětal, Petr; Müller, Karel B., 1972-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Výdavky na lobing sú v USA veľmi aktuálnou a často diskutovanou témou. Ale aj napriek mnohým odborných publikáciám o lobingu sa na problematiku výdavkov sústreďuje len niekoľko z nich. Práve tieto dôvody boli kľúčové pri voľbe témy. Táto práca sa zaoberá komplexnou analýzou príspevkov na lobing a snaží sa odpovedať na tri otázky: kto sú najväčší prispievatelia, koľko míňajú na lobing a aký je konkrétny dôvod vynaloženia týchto prostriedkov v rokoch 2001 až 2011. Text je rozdelený do troch kapitol. Prvá kapitola sa venuje definícii lobingu, jeho histórii v USA a aktuálnej právnej úprave. Druhá kapitola sa zaoberá analýzou výdavkov na lobing priemyselných odvetví a organizácií i asociácií. V tretej kapitole sú podrobne spracované výdavky farmaceutického sektoru. Obe kapitoly zamerané na výdavky majú rovnakú štruktúru. Najskôr sú predstavené jednotlivé subjekty a celkové príspevky a ďalšiu časť tvorí analýza vývoja výdavkov a účel ich použitia.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses