Vývoj cenové regulace v ČR od roku 1989 do současnosti - Klement, Josef, 1990-; Zeman, Karel; Zemplinerová, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je analýza vývoje cenové regulace v České republice od roku 1989 do současnosti a dále pak identifikace pozitivních a negativních efektů regulace na tržní prostředí v průběhu zkoumaného období. Vzhledem k tomu, že zhruba pětina váhy spotřebního koše využívaného pro měření inflace Českým statistickým úřadem dnes podléhá cenové regulaci v běžných cenách, ovlivňuje cenová regulace v České republice stále široký rozsah služeb a zboží a její analýza je z tohoto důvodu i dnes velmi zajímavá a aktuální. Teoretická část bude charakterizovat dotčené pojmy a definice z teoretického hlediska jako jsou například teorie regulace, druhy regulace, teorie ceny a popíše odvětví, která spadají pod státní cenovou regulaci. Další důležitý bod tvoří pohled různých ekonomických škol na problematiku státní regulace a teorii vlastnictví. Praktická část práce se bude zabývat analýzou cenové regulace na území České republiky v časovém intervalu od roku 1989 do současné doby. V úvodu praktické části bude analyzována cenová liberalizace neboli jeden z pilířů transformace ČR po roce 1989. Dále bude charakterizováno zbývající období, ve kterém se nejdůležitější etapa týká vstupu ČR do Evropské unie.
Vedoucí práce: Karel Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses