Komparace zdanění závislé a nezávislé činnosti nyní a od roku 2015 - Jiroušek, Karel (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá komparací daňového zatížení závislé a nezávislé činnosti. Porovnání současných legislativních norem s návrhem reformy veřejných rozpočtů s účinností k 1. lednu 2015, konkrétně částí týkajících se daní a odvodů. Cílem je poukázat na současný stav, kdy je zdanění závislé činnosti výrazně vyšší oproti nezávislé. Dále pak shrnout veškeré změny související se zdaněním příjmů fyzických osob (spadajících do dílčích základů daně dle § 6 a § 7 ZDP). V závěru posuzuje vliv těchto změn, na úvodní problematiku rozhodování poplatníků jakou činnost vykonávat v závislosti na daňovém zatížení.