Postavení žen během a po mateřské dovolené na trhu práce v České republice a na Slovensku - Kuřinová, Gabriela (2012)
Bakalářská práce pojednává o postavení žen během a po mateřské dovolené na trhu práce v ČR a na Slovensku. Práce srovnává a analyzuje tuto situaci ve zkoumaných zemích z pohledu státu a z pohledu zaměstnavatelů. Po inspiraci v dalších evropských zemích navrhuje tato práce doporučení ke zlepšení situace v ČR a na Slovensku. Souladu zaměstnání a péče o dítě by pomohlo rozšíření alternativních flexibilních pracovních úvazků a možnosti práce z domova. Dalším řešením tohoto problému je lepší dostupnost institucionální péče o děti formou jeslí a mateřských škol a také rozvoj firemních a soukromých zařízení pečujících o dítě v pracovní době matky.