Srovnání vybraných klasifikačních metod pro vícerozměrná data - Stecenková, Marina; Řezanková, Hana, 1956-; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Cílem této diplomové práce je srovnání vybraných klasifikačních metod, a to logistické regrese (binární a multinomické), vícevrstvého perceptronu a klasifikačních stromů CHAID a CRT. V první části je připomenut teoretický základ těchto metod a vysvětlena podstata parametrů modelu. V další části jsou na šesti datových souborech aplikovány výše uvedené klasifikační metody a následně porovnány výstupy těchto metod. Důraz je kladen zejména na hodnocení diskriminační síly modelů. Této problematice je věnována samostatná kapitola. Hodnocení diskriminační síly modelu je založeno na celkové úspěšnosti, F-míře a velikosti plochy pod ROC křivkou. Přínosem práce není pouze srovnání vybraných klasifikačních metod na základě statistik hodnotících diskriminační sílu modelů, ale také celkový přehled o přednostech a nedostatcích jednotlivých metod.
Vedoucí práce: Hana Řezanková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses