Švajčiarsky frank ako medzinárodná rezervná mena - Sabo, Roman (2012)
Táto bakalárska práca sa venuje skutočnému a potenciálnemu postaveniu švajčiarskeho franku ako rezervnej meny. Pre tento účel zhrňuje doterajšie poznatky a názory na problematiku devízových rezerv, ich adekvátnosti a dôvody ich držby. Ďalej sú zhrnuté výhody a nevýhody plynúce z rezervnej meny a podmienky, ktoré by mala spĺňať. Švajčiarsky frank nespĺňa všetky z týchto podmienok. Relatívne malá veľkosť švajčiarskej ekonomiky znižuje jeho využiteľnosť v medzinárodnom rozsahu. Saldo bežného účtu i celkovej platobnej bilancie je dlhodobo kladné. Súčasný minimálny kurz voči euru ukazuje, že Švajčiarsko nie je ochotné znášať nevýhody rezervnej meny.