Spravedlivé školné - Suchánková, Petra (2012)
Diplomová práce na téma Spravedlivé školné si klade za cíl hlouběji prozkoumat jednotlivé faktory, které by měly být brány za podstatné při hodnocení "výhodnosti" vysokoškolského studia. Za takovéto faktory můžeme považovat úspěšnost na trhu práce, míru nezaměstnanosti absolventů či výše příjmů v zaměstnání. Zároveň se seznámíme se současnou situací financování vysokých škol jak v České republice, tak i v ostatních zemích Evropské unie. Téma školného je v současné době velmi aktuální a je zřejmé, že kvalitní analýza finanční náročnosti studia samotného a možnosti měření návratnosti investic do terciárního vzdělání je více než žádoucí, proto v práci představuji existující možnosti měření návratnosti investic a zároveň do těchto postupů zahrnu i míru nezaměstnanosti absolventů.