Sociokybernetika a její aplikace v analýze organizace - Malinová, Ludmila (2012)
Diplomová práce se věnuje objasnění principů sociokybernetiky a jejího provázání do ostatních vědeckých disciplín. Poukazuje na možný přístup k informacím, znalostem, systémům, dále se obrací na jednotlivce v rámci sociálního systému a na jejich hodnoty, vnímání abstrakce reality, využití zpětné vazby, autopoiesis (samoorganizaci) a mnoho dalších. Teoretický rámec dává čtenáři základní povědomí o této problematice. Praktická část poukazuje na možnou aplikaci tohoto konceptu při komplexní analýze organizace. Výsledky takové analýzy poukazují na slabá místa a možnosti zlepšení, a to v rámci sociokybernetických principů a metod.