Kyborgizace člověka - Sulanská, Tereza; Pstružina, Karel, 1941-; Petrů, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce se zaměřuje na vymezení pojmu kyborgizace a stanovení její hranice. Kyborgizace těla stojí vedle genových manipulací a neuromanipulací jako jedna z možností vylepšování člověka. Je však obtížné přesně vymezit její působnost, odborníci se v definicích rozcházejí, proto práce ukazuje různé pohledy, jak technooptimistů, tak technopesimistů, a snaží se nalézt hranici kyborgizace. Lidé si nechtějí připustit, že kyborgizace není jen vize daleké budoucnosti, ale že skoro každý jsme kyborgem. Proto se práce zabývá především obsáhnutím různých kyborgizačních praktik, které se již v praxi běžně využívají nebo se pracuje na jejich vývoji, aby mohly být brzy do praxe aplikovány. Největší pozornost je kladena na zrak, v práci jsou podrobně popsány úkony refraktivní chirurgie, která v současné době zažívá velký rozvoj. Rovněž se práce pozastavuje nad kontroverzním tématem čipování a snaží se nalézt odpověď na to, zda kyborgizace může rozdělit společnost.
Vedoucí práce: Karel Pstružina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses