ICT, média a vzdělávání v informační společnosti - Škrampal, Jiří; Rosický, Antonín, 1943-; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Současná informační společnost prochází spolu s technologickým rozvojem dramatickou změnou, která intenzivně přetváří naše vnímání všech aspektů přímo ovlivněných ICT. Spolu s nástupem nové vlny sociálních sítí se mění povaha vnímání nejen prostředí internetu, ale i sociální interakce jako takové. Některé z těchto fenoménů popsal už Norbert Wiener ve své definici informační etiky v roce 1954. Další, pro zkoumanou oblast velmi aktuální fenomén, teorii odcizení, rozebírá teoretik sociokybernetiky R. F. Geyer. Práce si dává za cíl analyzovat sociokybernetiku a možnosti přínosů jejích nových přístupů do oborů psychologie a sociologie, stejně jako přehledně zmapovat faktory z oblasti interaktivních médií a sociálních sítí, které mají přímou spojitost s negativními sociologickými a psychologickými jevy. V oblasti interaktivních médií se práce věnuje srovnání ratingových systémů, jejich přehledu, jejich problematice a aplikaci v zemích EU. V kapitolách věnovaných interaktivním médiím a ratingovým systémům práce navazuje na bakalářskou práci Vliv počítačových her na psychiku mladistvých. Práce dále zpracovává vývoj trendů spojených s ICT a internetem v českém prostředí, ve kterém se opírá o kombinaci výsledků dlouhodobé sociologické studie Doc. PhDr. Petra Saka CSc. a vlastního výzkumu.
Vedoucí práce: Antonín Rosický
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses