Audit IS ve finančním sektoru - Ševčík, Petr; Svatá, Vlasta, 1952-; Kalina, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato práce se zabývá tématem auditu informačních systémů ve finančních institucích. Tyto instituce podléhají přísné regulaci a vzhledem k jejich činnosti podnikání -- práci s penězi, musí být zajištěna absolutní bezpečnost jak jejich informačních systémů, tak i jejich dat. Proto finanční instituce patří mezi nejčastější objednavatele IT auditorských služeb. Úvodní část se věnuje vztahu auditu finančního a auditu IT. Je popisován jejich historický vývoj až do dnešních dní a je představena současná legislativa jak domácí, tak i mezinárodní. Je představena metodika COBIT, jakožto hlavní metodika věnující se oblasti auditu IT, a na závěr je provedeno zhodnocení vazby mezi oběma druhy auditu. Další část práce představuje základní požadavky na kontroly ve finančních institucích, které jsou specifické pro toto odvětví. Audit představuje pouze jeden druh ujištění, ujištění je více druhů a proto se následující část práce věnuje představení jednotlivých druhů a jejich specifikům. V poslední a zároveň praktické části této práce je vypracován rozsáhlý checklist pro audit IT ve finančních institucích.
Vedoucí práce: Vlasta Svatá
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses