Metodika budování a údržby závislých datových tržišť - Müllerová, Sandra; Novotný, Ota, 1971-; Tomášková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Práce je zaměřena na oblast integrovaných datových skladů a zejména pak na jejich podmnožinu -- datová tržiště. Hlavními cíli této práce je návrh metodiky vývoje a údržby závislých datových tržišť a ověření využitelnosti metodiky v praxi v reálné organizaci. První část práce se zabývá teoretickým vymezením pojmů. Je zaměřena zejména na vymezení pojmu Business Intelligence, data warehousing a datová tržiště. Každý z pojmů je pak detailněji rozebrán v samostatných kapitolách. V popisu oblasti Business Inteligence se zaměřuji na popis jednotlivých komponent. V oblasti data warehousingu popisuji koncepce datového skladu a obsah jednotlivých vrstev v datovém skladu. Konečně v části zaměřené na datová tržiště popisuji závislá a nezávislá datová tržiště a navíc i "speciální" případy řešení datového tržiště, konkrétně sémantickou vrstvu a sandboxy. Druhá část se zaměřuje na samotný návrh metodiky. Na začátku této části jsem provedla analýzu existujících metodik a zhodnotila jejich využitelnost v mé práci. Následuje popis aktuální situace v přístupu k vývoji a údržbě závislých datových tržišť v reálné organizaci. V závěru druhé části je navržena vlastní metodika, která z části vychází právě z analýzy metodik a z části z analýzy současného stavu. Třetí část práce se zaměřuje na zhodnocení využitelnosti metodiky v praxi. Zhodnocení je provedeno na základě kritiky metodiky ze strany pracovníků v organizaci, kteří se přímo věnují budování a správě datových tržišť. Konečně čtvrtá a závěrečná část se zaměří na popis alternativního řešení, které by mohlo být uvažováno jako jedna z cest k trvale udržitelnému rozvoji datového skladu v organizaci. Jedná se o použití architektury, která oproti "klasické-Inmonovské" architektuře navíc využívá sémantickou vrstvu. Výstupem
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses