Modelování rozhodovacích sítí - Šilar, Pavel (2012)
Delegativní demokracie je novým konceptem demokratické vlády. Je postulována jako nový systém skutečné důvěry mezi lidmi. Vychází z principů demokracie přímé a zavádí jen minimální formu zastupitelství, kdy volič může delegovat svůj hlas delegátovi. Delegativní demokracie je založena na otevřenosti, informovanosti a důvěře. Existuje ale jen jako koncept a pro reálné využití musí reflektovat vznesenou kritiku, která zdůrazňuje vysoké náklady, hrozbu populismu a korupce a celkovou složitost. Pro ověření platnosti předpokladů delegativní demokracie je zvolena výzkumná metoda multiagentního modelování, která je vhodná pro studium sociálních fenoménů jako je demokratické rozhodování. Multiagentní modely využívají nový typ umělé inteligence -- dynamický systém složený z jednotlivých autonomních prvků, agentů, kteří vzájemně interagují v prostředí. Pro návrh multiagentního modelu je využita univerzální metodologie Agentology určená pro návrh multiagentních modelů. Tato metodologie představuje sadu kroků od úvodní analýzy, přes konceptuální a technologický návrh, až k samotnému vývoji ověření platnosti modelu. Z dat získaných z multiagentního modelu vyplývá závěr, že pro menší kooperativní systém je delegativní demokracie méně efektivní než demokracie přímá. Pro vyšší hodnoty podílu delegujících tato efektivita dále klesá. Tento výstup je založen na vstupních parametrech modelu, kde byla potvrzena relevance parametru pro počet delegujících ale nedůležitost parametru počet voličů. Model má tedy základní vypovídající hodnotu a je otevřen dalším možným rozšířením a doplněním.