Podniková informatika a její změny v době SaaS - Rosík, Jiří (2012)
Diplomová práce se zaměřuje na popis situace v oblasti poskytování podnikových informačních systémů formou služby a aspekty, které souvisí s přechodem firemního IT z modelu užívání licenčního softwaru do modelu konzumace softwaru formou poskytování služeb IT přes internet - model SaaS. Hlavním cílem práce je analýza dopadů přechodu podnikového IT do modelu SaaS. K naplnění tohoto cíle slouží dostatečný teoretický základ zpracovaný v teoretické části práce a šetření provedené na základě rozhovorů v praktické části práce. V první části práce je rozebrán vývoj podnikové informatiky k modelu cloud computingu, včetně představení aktuální situace na trhu. Ve druhé části práce jsou probrány požadavky kladené na podnikové IT v modelu SaaS, včetně analýzy dopadů spojených s přechodem na SaaS. V závěrečné praktické části práce je provedeno šetření u malých a středních společností, které v poslední době přecházely na provoz podnikových informačních systémů modelem SaaS. Přínos práce je především v analýze a soupisu doporučení pro podniky, které plánují přechod do modelu SaaS, v teoretické části popis dopadů modelu SaaS na podnikové IT, včetně posouzení relevantnosti metodiky ITIL v době SaaS.