Realita a virtualita aneb Je facebook reálný nebo virtuální prostor? - Saňková, Klára (2012)
Existence Facebooku je založena na softwaru. Z tohoto důvodu je běžně považován za pouze virtuální prostor. Tento dobře známý fenomén však ovlivňuje životy mnoha lidí a jeho dopad na každodenní život nemůže být přehlížen. Tato práce pojednává o balancování na tenké hranici mezi skutečným a virtuálním prostoru a o otázkách, které tak vyvstávají. Na základě nejruznějších definic ukazuje co většina z funkcí Facebooku do této problematiky vnáší. Na základě autorského průzkumu můžeme říci, že vliv Facebooku bývá skutečně podceňován. Zároveň lidé, kteří jsou na Facebooku častěji než jednou za den, si jsou jeho vlivu spíše vědomi.