Prezentace vybraných účetních a finančních informací státu ze systému CSÚIS pomocí zvolené BI open-source technologie - Bobkov, Pavel (2012)
Inspirací ke vzniku diplomové práce byl neutěšený stav prezentace obecně dostupných informací o státním účetnictví a finančním hospodaření se státním rozpočtem pro veřejnost. Práce se zabývá prezentací vybraných účetních a finančních informací státu ze systému CSÚIS pomocí zvolené open source BI technologie. Vstupem práce je datový extrakt z Centrálního systému účetních informací státu (CSÚIS), který obsahuje účetní záznamy a finanční výkazy státních účetních jednotek. Logický datový model vytvořený pomocí získaných dat následují navržené možnosti datové analýzy rozpočtu a účetnictví jak na úrovni státu, tak na úrovni konkrétní účetní jednotky. V další fázi se práce pokouší o implementaci požadavků pomocí open source Business Intelligence technologie (OSBI). Práce obsahuje analýzu trhu OSBI, vyčlenění produktů nejlépe vyhovujících potřebám prezentace a následně je provedena realizace.