Aplikace projektového řízení v Enterprise Architecture - Nosková, Michaela (2012)
Cílem této diplomové práce je nalezení vztahu mezi enterprise architekturou (EA) a projektovým řízením. Tohoto cíle je dosaženo prostřednictvím dvou dílčích cílů -- první si klade za úkol zodpovědět na otázku, zda lze řídit EA (v případě této práce zastoupené architektonickým rámcem TOGAF) za použití principů projektového řízení (v případě této práce zastoupené standardem CzNCB) a druhý se zabývá problematikou výstupů z EA (TOGAF) jako zadání pro projekty rozvoje (řízené dle CzNCB). První z nich - Řízení EA a projektové řízení se zaměřuje na projektové řízení jedné iterace procesu budování podnikové architektury dle procesního modelu ADM architektonického rámce TOGAF. Zkoumá, zda lze budování EA projektově řídit a co je případně třeba do řízení projektu dle CzNCB doplnit, aby jeho prostřednictvím bylo možno budování EA řídit. Ve druhé z nich -- EA a projekty rozvoje je dosaženo dílčího cíle identifikací informací, které dodává architektura do projektu a porovnáním s normou pro projektové řízení CzNCB. Přínosem této práce je propojení best practises využívaných při budování EA prostřednictvím TOGAF ADM a projektového řízení založeného na standardu CzNCB. Tato práce může být praktickým přínosem pro podnik, který má zavedeno projektové řízení dle IPMA a má v úmyslu budovat enterprise architekturu. Takovému podniku obsah této práce poskytne návod, jak řídit budování EA prostřednictvím CzNCB a následně napomůže aplikovat výstupy EA do projektů rozvoje. V první části této práce je provedena analýza stavu poznání v oblasti projektového řízení a EA . Druhá část se věnuje charakterizování pojmů úzce spjatých s oběma oblastmi. Ve třetí části jsou stanovena metodická východiska analýzy vztahu projektového řízení a EA. Následují dvě kapitoly, jež se samostatně věnují dílč