Windows Phone 7 aplikace s backendem na Windows Azure - Kolín, Tomáš; Pavlíčková, Jarmila, 1969-2024; Řehořík, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Hlavním cílem této diplomové práce je návrh a vývoj v cloudu hostované služby, která umožní vývojářům her pro platformu Windows Phone 7 rozšířit jejich produkty o sociální a kompetitivní aspekt, a to za použití Platform as a Service řešení Windows Azure pro účely hostování backendu této služby. První část práce se věnuje analýze na trhu dostupných systémů poskytujících pro cílovou platformu podobné služby. Na základě této analýzy jsou ve druhé části specifikovány funkční i obecné požadavky na navrhovanou a implementovanou aplikaci, které jsou podkladem pro vypracovanou analýzu případů užití. Třetí část je věnována popisu nejdůležitějších vlastností, API a specifik systému Windows Phone 7 jako softwarové platformy. Čtvrtá část se věnuje Windows Azure jako cloudové platformě, a to jak po stránce nejdůležitějších služeb, jejich vlastností a API pro jejich využití, tak po stránce obchodních a cenových podmínek. Pátá část se zabývá architekturou a nejdůležitějšími implementačními detaily samotné aplikace. Závěrečná část obsahuje uživatelskou příručku a to jak pro koncového uživatele grafické aplikace, tak pro vývojáře se zájmem použít knihovnu s API při vývoji své hry. Výstupem této práce je navržená a naimplementovaná aplikace s architekturou klient-server připravená k nasazení backendu do prostředí Windows Azure a frontendu na Windows Phone 7 zařízeních. Klientská část této aplikace se skládá z knihovny určené vývojářům her, která pro ně zapouzdřuje API pro přístup k internetovému backendu a grafického frontendu určeného koncovým uživatelům. Serverová část, která obsahuje většinu logiky, má REST rozhraní. Architektura aplikace umožňuje budoucí rozšíření po stránce funkcionality i klientských platforem.
Vedoucí práce: Jarmila Pavlíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses