Rusko a Dohovor k energetickej charte - Gabrišová, Michala (2012)
Energetická charta a s ňou spojené dokumenty dodali nový rozmer legislatívnym úpravám na ochranu investícií a riešeniam investičných sporov v energetickom sektore. V súčasnosti predstavuje jediný multilaterálny právne záväzný inštrument, ktorý pokrýva všetky sféry ekonomickej činnosti v sektore. Ruská federácia ako strategický energetický partner Európskej únie však od tejto zmluvy nedávno odstúpila. Práca objasňuje postavenie, význam a spôsob fungovania Dohovoru v kontexte s Ruskou federáciou, pričom gro práce sa zameriava a analyzuje úlohu ruských médií v procese zmien postoja voči tomuto Dohovoru, ktorým je pripisovaný výrazný vplyv na súčasnom stave situácie.