Řízení datového skladu a optimalizace MWF - Matoušková, Barbora (2012)
Diplomová práce se zabývá datovým skladem ve velké bankovní instituci, a to zejména z pohledu řízení jeho provozu. Pro rychlé pochopení principů datového skladu zahrnuje práce jeho popis z hlediska datové architektury, transformačních procesů a způsobu prezentování dat uživatelům. Dále jsou v práci uvedeny a charakterizovány systémy, které jsou v datovém skladu využívány jak pro byznys data, tak pro metadatové účely. V práci jsou popsány aktivity prováděné při řízení skladu a identifikována slabá místa pro potenciální zlepšení. Součástí práce je i projekt optimalizace plánovacího mechanismu (Master Workflow) pro spouštění transformačních procesů, který zahrnuje snižování zátěže databázového systému Teradata metadatovými procesy. Hlavním cílem práce je srozumitelně popsat prostředí datového skladu, jehož pochopení jako celku je důležité jak pro pracovníky zodpovědné za chod a fungování skladu, tak pro vývojáře, kteří díky tomu mohou přizpůsobit své vývojové aktivity, dodávat kvalitnější řešení a tím zkvalitnit nasazování změn do produkčního prostředí. Tento cíl je v práci dosažen stručným popisem datového skladu (zejména popisem datové architektury, transformačních procesů, provozních postupů a nástrojů používaných při nasazování změn do produkčního prostředí). Dalším cílem je poskytnout zpětnou vazbu na provozní činnosti z pohledu pracovníka oddělení provozu datového skladu a tím pomoci k jejich odstranění. Posledním cílem práce je vylepšení plánovacího mechanismu zodpovědného za chod a evidenci transformačních procesů. Tohoto cíle je dosaženo projektem, který tuto problematiku řeší a na kterém jsem pracovala. V práci je popsán původní stav, provedené změny, nový stav po optimalizaci a posouzení úspěšnosti projektu. Mezi přínosy práce patří snadnější a rychlejší pochop