Používání kolaterálu ve finančních derivátech - Nguyenová, Le Ha (2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou používání kolaterálu jako nástroje ke snížení kreditního rizika u derivátových kontraktů. Cílem je zanalyzovat výhody a nevýhody používání kolaterálu, popsat jednotlivé typy aktiv přijímaných a poskytnutých jako kolaterál. Dále se práce zabývá procesem margin call, nebo-li procesem výzev protistraně k dorovnávání reálné hodnoty sjednaných kontraktů. Důležitá součást účinného používání kolaterálu spočívá v dobře sjednaných smlouvách (ISDA rámcové smlouvy, CSD) a v samotném řízení kolaterálu (Collateral management).