Disková pole RAID a jejich budoucnost v éře SSD - Sládek, Petr; Koubský, Petr, 1961-; Vojta, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tématem této diplomové práce jsou disková pole a vhodnost jejich použití s nastupujícími Solid-state disky. Příchod SSD úložišť způsobil malou revoluci v oblasti ukládání dat, protože růst výkonu pevných disků byl oproti ostatním komponentám pomalý. Zcela odlišný princip uložení dat by však mohl znamenat problémy s kompatibilitou u souvisejících technologií, například u diskových polí RAID. Tato diplomová práce si klade za cíl analyzovat všechny relevantní technologie, tedy především principy fungování úložišť HDD, SSD a diskových polí RAID. Ke splnění tohoto cíle jsou použity informace z odborné literatury, článků či jiných vhodných zdrojů. Mezi další cíle této diplomové práce patří zjištění, jak moc jsou SSD disky vhodné pro použití v diskovém poli. Nebude pro jejich použití limitující nízký výkon řadiče či odlišné principy fungování? Na tuto otázku odpovídá podrobení vybraných typů úložišť a diskových polí syntetickým i praktickým testům výkonu. Posledním cílem práce je finanční analýza použití testovaných řešení jako sdíleného úložiště souborů. V dnešní době, kdy je vzdálený přístup k datům využíván širokou škálou pracovních pozic, by pomalé úložiště mohlo znamenat neefektivní využití pracovní doby a tedy zbytečné finanční náklady. Mezi přínosy práce patří především poskytnutí odpovědí na otázky zmíněné v předchozích odstavcích. V současnosti je totiž velmi obtížné nalézt testy složitějších forem diskových polí založených na SSD discích. Velmi užitečná může být tato práce i pro firmy, kde jsou úložiště využívána k sdílení souborů mezi uživateli. Pomocí nákladové analýzy mohou zjistit, jaký typ úložiště je pro firmu jejich velikosti finančně nejvýhodnější.
Vedoucí práce: Petr Koubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses