Vývoj efektivních sazeb daní korporací - Štěpán, Jan (2011)
Ve své diplomové práci se věnuji obecnému popisu efektivní sazby daně z příjmů právnických osob. Hlavní část práce je zaměřena na vývoj efektivní sazby daně, resp. na vývoj této daně v České republice. Efektivní sazba daně z příjmu právnických osob měří skutečné daňové zatížení v jednotlivých státech. Výpočet efektivní sazby daně vychází ze statutární sazby daně, která je dále upravena o položky, které mají reálný dopad do konečného zdanění příjmu právnických osob. První část diplomové práce popisuje způsoby měření efektivní sazby daně. Druhá část je zaměřena na daňový systém v České republice. Závěrečná analytická část se věnuje samotnému vývoji efektivní sazby daně. Tato část je doprovázena grafy, které přehledně ukazují a zároveň srovnávají efektivní sazbu daně mezi jednotlivými zeměmi.