Vývoj železniční infrastruktury v druhé polovině 19. století s důrazem na budování místních drah - Štípek, Vladimír, 1986-; Jakubec, Ivan, 1960-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce se věnuje vývoji železniční infrastruktury v Habsburské monarchii v druhé polovině 19. století s ohledem na opakující se intervencionistické tendence státu v této oblasti. Důraz je věnován spontánnímu budování místních drah, jejichž výzkum je prováděn na základě dostupných archivních materiálů. Do práce je zahrnuta i analýza přístupu státu k budování železnic, která zohledňuje aktuální stav legislativy a charakteristiky tehdejšího podnikatelského prostředí. Práce srovnává aktivitu soukromých společností (založeno na ziskové kalkulaci) i aktivitu státu a samosprávy (založenou na "strategických" zájmech, např. vojenských, ekonomických, rozvojových). Poměr těchto aktivit, ale i jejich intenzitu, ovlivňovala také fáze hospodářského cyklu a její politické a ekonomické důvody. Práce se dotýká i problému veřejných statků.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses