Proces znárodnění v Československu po roce 1945 na příkladu průmyslového podniku ČKD - Bek, Daniel (2012)
Práce se zabývá znárodněním v roce 1945 a jeho následnými dopady na Československo na příkladu průmyslového podniku ČKD. Práce uvádí výsledky výzkumu, ve kterém jsem zjistil, ţe znárodnění podniku ČKD neprospělo. Hlavní vinu na tom mají necitlivé, politicky motivované, zásahy do struktury ČKD. Kdy se ČKD stává nástrojem pro dosaţení politických cílů. Dalšími důvodem je významné omezení trţního hospodářství a konkurence. Interním důvodem je příliš vysoká mzda, která nekorespondovala s pracovní produktivitou. V práci provádím porovnání hospodaření ČKD před válkou a po znárodnění, abych získal údaje o tom, jak si hospodářsky vedlo. V práci není opomenuta stránka legislativního rámce znárodnění a předpokladů znárodnění v Československu. Práce tak komparuje teoretickou stránku s praktickou stránkou znárodnění.