Velká Británie jako multikulturní země? Britská imigrační politika v 60. letech 20. století - Hložánková, Lucie; Soběhart, Radek, 1978-; Kozmanová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Obsahem mé diplomové práce je analýza společnosti ve Velké Británii v 60. letech 20. století. Velká Británie je dnes považována za multikulturní zemi s otevřeným a kladným vztahem vůči přistěhovalcům z celého světa. Po druhé světové válce do země přicházejí imigranti z bývalých kolonií a dominií Britského impéria s vidinou lepšího života. Období padesátých let je ve znamení prvních početnějších příchodů přistěhovalců z Pákistánu, Indie, Karibiku a dalších zemí. V 60. letech se však atmosféra v zemi mění a Británie přijímá první zákony, které značně omezují příchod neevropských obyvatel do země, přestože počet imigrantů není příliš vysoký. Moje výchozí hypotéza zní: Velká Británie se v poválečném období bránila volnému příchodu imigrantů do země. Jak se země stavěla k imigrantům v 60. letech? Jaký byl podíl imigrantů na celkovém počtu obyvatel? Důraz chci položit na analýzu kroků vlády, odpovědných ministerstev a proměn nálad ve společnosti. Jedna kapitola bude také věnována analýze situaci v Londýně, který, podle mého názoru, představoval výjimečnou oblast s vyšším počtem přistěhovalců. Situaci ve Velké Británii také budu částečně komparovat s vybranými zeměmi západní Evropy, abych ukázala odlišnost britského přístupu ve sledovaném období. Cílem této práce je hledat příčiny toho, proč Velká Británie v 60. letech 20. století volí odlišný přístup oproti západní Evropě a odvrací se od myšlenky volného vstupu imigrantů, a dále poukázat na hlavní aspekty změny postoje k imigrantům.
Vedoucí práce: Radek Soběhart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses