Atomová zbraň jako nástroj míru. - Filip, David; Stellner, František, 1966-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
V souvislosti s existencí jaderných zbraní, které nebyly během studené války po útoku na Nagasaki a Hirošimu znovu použity jako válečný prostředek proti civilním ani vojenským cílům, se snažím podat vysvětlení "ozbrojeného míru". Pokládám si otázku, proč obě supervelmoci (USA a SSSR) nerozpoutaly "horkou válku", která by byla pravděpodobně jadernou. Jako příklad nejkritičtější události mi poslouží kubánská krize, jejímž popisem lze pochopit řadu širších souvislostí. Práce ukazuje na vzájemné vztahy proti sobě stojících ideologií, které často ve vztahu k atomovým zbraním docházely ke stejným závěrům. Věnuje se vojensko-strategickému významu atomových bomb, které utvářely mezinárodní vztahy po celou druhou polovinu dvacátého století. Vedle vojenských aspektů se dotýkám i ekonomické interpretace nukleárního zbrojení a ekonomického potenciálu SSSR a USA. Proč docházelo nejdříve k jednostrannému a postupně i celkovému odzbrojování-snižování počtu jaderných hlavic? Vysvětlení se pokusím mimo historických událostí dokumentovat i použitím teoretických modelů.
Vedoucí práce: František Stellner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses