Péče o zákazníky ve společnosti Lego Trading - Břoušková, Miroslava; Halík, Jaroslav, 1961-; Hais, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku péče o zákazníky ve společnosti LEGO Group Česká republika, především pak na získávání a udržování zákazníků. V teoretické je práce zaměřena na definování marketingového mixu, zákazníka a jeho nákupního chování, dále na popis a trendy týkající se konkurence. Úvodní oddíly analytické části jsou věnovány představení společnosti LEGO, zahrnuty jsou také části týkající se hodnocení značky, ekonomického přehledu, popisu zákazníka, přehledu portfolia a analýza konkurence. Hlavní oddíl je založen na datech z vlastního výzkumu, na jehož podkladě je představena stávající situace a především návrhy na vylepšení daného stavu a možného posunu blíže k zákazníkovi.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses