Transakční náklady soukromé zadávání veřejných zakázek - Dufek, Luboš (2012)
Tématem práce jsou transakční náklady soukromé zadávání veřejných zakázek. Jde o odhad nákladů vynaložených soukromými subjekty při účastech ve výběrových řízeních veřejných zakázek a o identifikaci faktorů, které mají vliv na jejich velikost. Teoretický rámec je mezi ekonomií transakčních nákladů a ekonomií veřejných zakázek. Výsledkem analýzy je odhad soukromých transakčních nákladů jedné nabídky 0,44% z hodnoty veřejné zakázky. V absolutním vyjádření je odhad velikosti soukromých transakčních nákladů pro institut VZ v ČR za rok 2011 téměř 9 miliard Kč. Důležitými faktory vyplývajících jak z ekonometrické analýzy, tak pomocí korelačních koeficientů jsou velikost firmy a velikost veřejné zakázky.