Fair Trade jako pomoc rozvojovým zemím Pomáhá těm, kterým má pomáhat? - Helanová, Tereza; Svoboda, Miroslav; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2011)
Tato práce zkoumá principy a podmínky nastavené organizací Fair Trade. Práce zjišťuje, zda se členství v této organizaci vyplácí a zda takto nastavená pravidla nelimitují některé potenciální zájemce od vstupu. Výzkum je prováděn na trhu kávy, jakožto nejvýznamnějším artiklu Fair Trade. Práce mapuje situaci na trhu kávy a na specializovaném trhu Fair Trade. Otázky jsou zkoumány na základě nákladů a výnosů, které jsou s členstvím v této organizaci spojeny, a to především vstupní poplatky a minimální cena Fair Trade. Podmínky jsou zkoumány v rámci některých členských zemí, především Kostariky. Práce dochází k závěrů, že Fair Trade je pro své členy výhodný, ovšem díky malému zájmu spotřebitelů je přínos menší, než Fair Trade může nabídnout. Práce dále vysvětluje, že podmínky nastavené Fair Trade některým zemědělcům zamezuje ve vstupu.
Vedoucí práce: Miroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses