Osvobození od osobního důchodové daně jako faktor formulující míru zdanění v zemích EU - Červená, Lucie (2011)
V diplomové práci na téma Osvobození od osobní důchodové daně jako faktor formulující míru zdanění v zemích EU jsou definovány pojmy daňové výdaje a osvobození od daně. Hlavním cílem práce je analýza příjmů osvobozených od osobní důchodové daně v České republice a členských zemích EU se zaměřením na příjmy sociálního charakteru. V rámci analýzy osvobozených příjmů v České republice jsou kvantifikovány daňové výdaje související s osvobozením sociálních příjmů daňových poplatníků. Dále je provedena komparační analýza osvobozených sociálních příjmů v členských zemích EU, přičemž analyzuji vliv osvobození sociálních příjmů na míru zdanění vybraných typů domácností s různou výší příjmu.