Smlouvy zamezující dvojímu zdanění a jejich vliv na podnikatelskou činnost - Tuláčková, Anna (2011)
Práce je zaměřená na mezinárodní dvojí zdanění a jeho dopady na mezinárodní aktivitu firem. Nejprve se zaměřuje na definici dvojího zdanění, důvody jeho vzniku a jeho dopady. Další část se věnuje bilaterálním smlouvám zamezujícím dvojímu zdanění a jejich principům, včetně srovnání vzorových smluv vypracovaných OECD a OSN. Poslední kapitola se soustřeďuje na oblasti činnosti transnacionálních korporací, na které nejvíce dopadá daňová problematika, jako jsou volba formy přítomnosti na zahraničním trhu, transferové ceny a mezinárodní pronájem pracovní síly. Také jsou vysvětleny základní principy mezinárodního daňového plánování.