Hodnocení úvěrového rizika v mezinárodním obchodě - srovnání modelu EGAP, a. s., a komerčních bank - Čiháková, Andrea; Taušer, Josef; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2011)
Tato diplomová práce srovnává exportní úvěrový ratingový model státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) s modely používanými u vybraných českých bankovních subjektů. V první části se práce věnuje teoretickému shrnutí oblasti kreditního rizika. Uvádí principy úvěrového financování firem a jeho rizika. Práce popisuje faktory ovlivňující úvěrové riziko a jeho modelování. Zatímco matematické modely rizika počítají kromě výše očekávané ztráty také citlivost na jednotlivé rizikové faktory, práce se zaměřuje na kvalitativní modely, které pravděpodobnost nesplácení řadí na normalizované stupnici -- tzv. ratingové modely. Hlavní přínos této diplomové práce spočívá v průzkumu mezi velkými českými bankovními subjekty a vytvoření přehledu jimi používaných ratingových modelů. Jak vyplývá ze získaných údajů, základy těchto modelů jsou postaveny na finančních indikátorech hodnocených podniků. Do modelů však výrazně vstupují také nefinanční indikátory, přičemž v některých případech váha těchto faktorů po finanční krizi vzrostla. EGAP pojišťuje obchodní aktivity v zahraničí, a proto ve svém modelu detailně zohledňuje také specifické faktory související s vývozní lokalitou. Hlavní rozdíl oproti bankovním modelům spočívá ve tvorbě a validaci modelu: EGAP nedisponuje dostateným množstvím obchodních případů, a proto při konstrukci a kontrole modelu využívá externích služeb. Práce ukazuje, že zatímco všechny ratingové modely využívají obdobné rizikové faktory s důrazem na finanční historii úvěrovaného podniku, jednotlivé bankovní subjekty se výrazně odlišují rozsahem obchodních případů, ze kterých je model sestaven, a to v závislosti na dostupnosti dat. Z toho vyplývá, že pro účinné předcházení budoucích selhání modelů bude velmi záležet na tom, jak rozsáhlá
Vedoucí práce: Josef Taušer
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses