Příjmy a zdanění bohatých jedinců - Nymš, Martin (2012)
Práci na téma příjmy a zdanění nejbohatších lidí v České republice jsem si vybral z toho důvodu, že ve společnsotí panuje mnoho předskudků a otázek, zda je tato příjmová skupina "správně" zdaněna a zda by měli odvádět více či méně daní a jiných poplatků do veřejných rozpočtů, vzhledem k ostatním příjmovým skupinám. V úvodu jsem si stanovil hlavní cíl práce, kde jsem nastínil a zobrazil příjmy nejbohatších lidí v České republice. Zobrazuji zde nástin příjmů, které se mi podařilo zjistit z veřejných zdrojů tří nejbohatších lidí v České republice podle časopisu Forbes. Dále se zabývám zaměstnanci s nejvyššími příjmy. Pro tyto konkrétní osoby a jejich zmapované příjmy, jsem zobrazil možný způsob zdanění. Pro konkrétní dokreslení příjmů nejbohatších jsem sestavil tabulky a grafy, které zachycují míru zdanění pro jednotlivé příjmové skupiny, podle způsobu dosahování příjmů. Na těchto modelech je vidět, kdo nese tíhu zdanění více, jestli vysoce příjmoví lidé, nebo lidé s běžnými příjmy. Zdanění nejbohatších se budou týkat změny v oblasti zdanění příjmů fyzických osob, které začnou platit od příštího roku, proto jsem tyto změny a jejich dopad pro lidi s nadprůměrnými příjmy rovněž zmapoval ve své práci. Nedílnou součástí celé práce jsou teoretické aspekty zdanění, které slouží jako teoretický základ pro nastavení daňových systémů.