Cesta koruny do eurozony - očekávané efekty, rizika - Foniok, Karel (2012)
Cílem diplomové práce je posoudit připravenost České republiky na vstup do eurozóny z hlediska plnění kritérií nominální a reálné konvergence a analyzovat potenciální přínosy a náklady spojené s tímto aktem. První část stručně popisuje historii evropské měnové integrace a mapuje teoretické aspekty spojené s fungováním měnové unie. Následující část se týká již samotného problému přijetí eura v České republice. Práce by zde měla podrobit analýze současný stav plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupeň sladěnosti České republiky s eurozónou. Zaměřím se rovněž na dopady přijetí společné evropské měny a na současné problémy eurozóny, které by mohly značně ovlivnit celkovou strategii a postoj České republiky k přijetí eura.