Srovnání proexportní politiky ČR a Rakouska od r. 2001 - Grillová, Pavla (2012)
Cílem diplomové práce je podat analýzu českého a rakouského pojetí proexportní politiky a poukázání na společné i individuální rysy. Stěžejní metodou práce je metoda analytická a srovnávací, spočívající ve zpracování tuzemských i zahraničních zdrojů. Podstatou práce je kritické zhodnocení obou systémů a nastínění možných inspirací pro rozvoj českého modelu proexportní politiky. Klíčové pro toto téma je seznámení se s formami realizace státní podpory, případně nadnárodním regulatorním rámcem, které práce popisuje v počátečním oddílu. V průběhu textu je dále diskutován význam exportu pro jednotlivé země, formování jejich proexportních strategií a zajištění institucionální podpory vývozu. Závěr diplomové práce je věnován srovnání proexportních politik zainteresovaných zemí, porovnání institucionální základny a cílů a priorit obou systémů podpory exportu. Výstupem diplomové práce je zhodnocení proexportních politik České republiky a Rakouska a návrh reforem k vylepšení české podpory vývozu.