Daňová konkurenceschopnost zemí Evropské unie - Konderlová, Beata (2012)
Diplomová práce se zabývá daňovou konkurenceschopností a daňovými systémy zemí Evropské unie. Cílem práce je analyzovat vliv konkurenceschopnosti na růst daňových výnosů u vybraných daní. Analýza je aplikována na osobní důchodovou daň, korporátní daň a daň z přidané hodnoty. Metodou konstantních daňových podílů je celkový růst daňových výnosů ve sledovaném období rozdělen mezi dva vlivy -- vliv konkurenceschopnosti a vliv růstu celkových daňových výnosů. Analytické části předchází charakteristika daňových systémů a daňových mixů. Daňové systémy jsou charakterizovány prostřednictvím jednotlivých daní se zaměřením se na význam těchto daní v daňových systémech. U daňových mixů jsou popsány hlavní faktory, které je ovlivňují, jejich historický vývoj a současné trendy.