Rizikový kapitál v mezinárodním podnikání - Kučerová, Petra (2012)
Diplomová práce se věnuje rizikovému (venture) kapitálu jako alternativnímu zdroji financování především malých a středních, inovačně zaměřených podniků. Snahou první části práce je poskytnout přehled o systému investic rizikového kapitálu. Kromě teoretického uvedení do problematiky je dále důraz kladen na analýzu českého trhu rizikového kapitálu. Vzhledem k členství České republiky v EU je český trh zasazen do širšího kontextu celoevropského trhu rizikového kapitálu a jeho regulace. V závěrečné části jsou identifikovány překážky, které brání rozvoji tohoto trhu v České republice, a následně jsou uvedena opatření na zlepšení současného stavu.