Analýza způsobu trávení volného času českým spotřebitelem - Jansa, Hynek (2012)
Cílem práce je segmentace spotřebitelů na trhu každodenních a víkendových volnočasových aktivit, čili odkrytí důležitých spotřebitelských skupin, popsání odlišností v chování a vlastnostech jejich příslušníků. V práci jsou užity poznatky společenských věd sociologie a ekonomie. Popsána je souvislost životního stylu a spotřebního chování. Dále je zdůrazněna nezbytnost segmentace jako součásti marketingových aktivit vedoucích k úspěšnému podnikání. Data pocházejí z výzkumu zaměřeného na spotřebitele a mediální chování a jejich vztah k životnímu stylu obyvatel. Analýzy byly provedeny při použití statisticko-analytických metod, a to faktorové analýzy a shlukové analýzy.