Strategické řízení nákladů - Boučková, Markéta; Král, Bohumil, 1952-; Brabec, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá strategickým řízením nákladů, přičemž klade důraz na jednotlivé linie tohoto přístupu a jejich propojení. V úvodu vymezuje současný stav strategického řízení nákladů, a prezentuje související oblasti této problematiky včetně strategického řízení a strategie podniku. Hlavní část práce se pak zabývá analýzou jednotlivých linií s důrazem na informační podporu rozhodování. Pro účel analýzy těchto linií práce uvádí vybrané nástroje, které mají napomoci charakterizovat a vymezit jejich požadavky. V linii procesní je dále rozebrán model Activity Based Costing/Management (ABC/M). U výkonové linie je zkoumání zaměřeno na rozvoj kalkulace životního cyklu výkonu (LCC). V rámci linie odpovědnostní pak práce cílí na stěžejní body, kterými jsou organizační struktura a systém měření výkonnosti. Práce rozebírá model Balanced Scorecard (BSC) jako ilustraci systému měření výkonnosti komplexního charakteru. Závěrem práce shrnuje současné trendy vývoje manažerského účetnictví směrem ke strategickému řízení nákladů podle jednotlivých linií, které vzájemnou synergií podporují dlouhodobý rozvoj podniku.
Vedoucí práce: Bohumil Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses