Lidská práva v zahraniční politice Číny v Africe - Fiala, Petr; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Knotková, Vladimíra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Práce se zabývá analýzou významu problematiky lidských práv v zahraniční politice Číny v Africe. Jejím cílem je zhodnotit význam této problematiky ve vzájemných vztazích Číny a Afriky, a perspektivu proměny významu lidských práv v dalším vývoji těchto vztahů. Práce zkoumá, jak se specifický čínský postoj k problematice lidských práv projevuje v její zahraniční politice v Africe, a jaké dopady má na jejich vzájemné vztahy. Dále odhaduje, jak se s dalším vývojem těchto vztahů čínský přístup k problematice lidských práv promění. Nejprve je v práci analyzována problematika lidských práv a mezinárodního režimu jejich ochrany. Poté je zkoumán zvláštní africký i čínský postoj k problematice lidských práv. Dále práce analyzuje čínskou zahraniční politiku, a promítání problematiky lidských práv do této politiky. Poté se již věnuje samotným vztahům mezi Čínou a Afrikou, a hledá v nich význam problematiky lidských práv. Nakonec se práce věnuje proměnám čínského přístupu k problematice lidských práv v Africe.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses