Komparace zdravotního pojištění v České republice a v Německu - Pavlovská, Barbora; Maaytová, Alena; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá českým a německým systémem veřejného zdravotního pojištění. Hlavním cílem práce je analýza systému veřejného zdravotního pojištění v České republice a v Německu a jejich komparace dle zvolených kritérií. Práce je rozdělena do čtyř částí. V první kapitole jsou stručně charakterizovány různé způsoby financování zdravotnictví. Obsahem kapitoly druhé je rozbor německého systému veřejného zdravotního pojištění. Tato kapitola také představuje základní charakteristiky německého soukromého zdravotního pojištění. V kapitole třetí je proveden rozbor českého systému veřejného zdravotního pojištění. Nedílnou součástí druhé a třetí kapitoly je analýza příjmů systému veřejného zdravotního pojištění v letech 2005 až 2010. V kapitole čtvrté je provedena komparace obou systémů veřejného zdravotního pojištění. Ze systémů jsou vybrány jednotlivé části (pojištěnci, vyměřovací základ, sazba pojistného a příjmy veřejného zdravotního pojištění), které jsou srovnány dle vybraných kvantitativních a kvalitativních kritérií.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses