Analýza rodinné politiky v České republice a na Slovensku - Vorlíková, Ivana (2012)
Předmětem této diplomové práce je analýza rodinné politiky v České republice a na Slovensku. Rodiny s dětmi jsou podporovány buď nepřímo prostřednictvím daňových opatření, nebo přímo prostřednictvím dávek státní sociální podpory. Hlavní formou podpory rodin s dětmi je v obou zemích podpora přímá. Jak v České republice, tak na Slovensku je kladen větší důraz na podporu nízkopříjmových rodin, proto je této problematice věnována stěžejní část mé práce. V teoretické části jsou vymezena daňová opatření a jednotlivé dávky státní sociální podpory. Praktická část se nejprve zabývá redistribučními aspekty rodinné politiky, kde hlavním cílem je posoudit, zda dané státy plní redistribuční funkci, a dále je provedena komparace, kde jsou popsány rozdíly podpory rodin s dětmi v České republice a na Slovensku.