Porovnání produktivity zaměstnanců při využití vnitřních a vnějších motivací - Pecinová, Kateřina; Houdek, Petr, 1981-; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Tato práce je empirickou analýzou vlivů vnitřních, vnějších a negativních motivací na produktivitu operátorek erotických linek. V přirozeném experimentu jsem ovlivňovala strukturu a velikost pobídek 16 zaměstnankyň, za účelem zjištění optimálního řízení lidských zdrojů ve firmě TOPIC PRESS. Získaná data byla vyhodnocována použitím regresního modelu za pomoci identifikační strategie diff'in'diff. Z výsledků práce vyplývá, že působení vnitřní i vnější motivace významně snížilo počet SMS, které operátorky za hodinu přijaly o 16,6 % a 16, 3%. Naopak negativní motivace průkazně zvýšila počet SMS/hod. o 18 %; ovšem předpokládám její pouze krátkodobou účinnost. Vliv motivací na průměrný počet provolaných minut za jednu hodinu nebyl prokázán.
Vedoucí práce: Petr Houdek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses