Optimalizace rozvrhu směnného provozu aplikace v řetězcích rychlého občerstvení - Havlová, Irena (2012)
Problematika optimálního přiřazování pracovníků na směny nabývá na důležitosti především v provozech fungujících 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, zvláště je-li poptávka po pracovnících značně proměnlivá. Tato práce se zaměřuje na plánování směn v restauracích rychlého občerstvení, kdy je nutné vypořádat se s různými speciálními podmínkami typu variabilní začátky směn, proměnlivá délka směn či velmi různorodé složení zaměstnanců. V práci jsou představeny dva vlastní modely založené na přístupu smíšeně celočíselného programování, které mají jednak optimalizovat připravované rozvrhy a jednak snížit časovou náročnost jejich tvorby. Závěrem jsou pak prezentovány získané výsledky, včetně srovnání s odpovídajícími plány směn připravenými pracovníkem restaurace a zhodnocení rozdílné výpočetní efektivnosti jednotlivých modelů.