Solidarita a Ekvivalence systému sociálního pojištění ČR - Kopová, Markéta (2012)
Práce je zaměřena na analýzu míry solidarity a ekvivalence v systému sociálního pojištění České republiky. Předmětem této diplomové práce jsou především příspěvky na sociální zabezpečení, tedy důchodové a nemocenské pojištění a příspěvky na státní politiku zaměstnanosti, a dávky, které si na základě před-chozích plateb do systému pojištěnci nárokují. Hlavním cílem práce je porovnat výši zaplaceného pojistného a dávek z tohoto systému plynoucích v případě, že pojištěnce postihne zákonem vymezená pojistná událost. Hlavními skupinami pojištěnců v ČR jsou zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné. V práci hodnotím míru solidarity a ekvivalence jak v rámci jednotlivých skupin účastníků s různou výší příjmů, tak i mezi skupinami zaměstnanců a OSVČ.