Extrakce strukturovaných dat z českého webu s využitím extrakčních ontologií - Pouzar, Aleš (2012)
Předkládaná práce se zabývá úlohou automatické extrakce informací z HTML dokumentů ve dvou vybraných doménách. Ze stránek e-shopů jsou extrahovány nabídky notebooků a z webových prezentací firem volně publikované pracovní nabídky. Výsledkem extrakčního procesu jsou strukturovaná data uspořádaná do záznamů, ve kterých je každému údaji přiřazena odpovídající sémantická značka. Pro realizaci úlohy byl vybrán extrakční systém Ex, který kombinuje dva typy extrakčních znalostí: ručně zadaná pravidla a supervizované algoritmy strojového učení. Díky expertní znalosti v podobě extrakčních pravidel lze účinně kompenzovat nedostatek trénovacích dat. Pravidla jsou přitom nezávislá na konkrétní formátovací struktuře a jeden extrakční model je tak možné využít pro heterogenní množinu dokumentů. Dosažená úspěšnost v extrakci nabídek notebooků ukázala, že by extrakční ontologie, popisující jeden nebo několik málo typů produktů, mohla být úspěšně využita v kombinaci s metodami pro indukci wrapperů a tím automaticky extrahovat nabídky všech typů produktů na úrovni webu.