Extrakce strukturovaných dat z českého webu s využitím extrakčních ontologií - Pouzar, Aleš; Svátek, Vojtěch, 1967 prosinec 1.-; Labský, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Předkládaná práce se zabývá úlohou automatické extrakce informací z HTML dokumentů ve dvou vybraných doménách. Ze stránek e-shopů jsou extrahovány nabídky notebooků a z webových prezentací firem volně publikované pracovní nabídky. Výsledkem extrakčního procesu jsou strukturovaná data uspořádaná do záznamů, ve kterých je každému údaji přiřazena odpovídající sémantická značka. Pro realizaci úlohy byl vybrán extrakční systém Ex, který kombinuje dva typy extrakčních znalostí: ručně zadaná pravidla a supervizované algoritmy strojového učení. Díky expertní znalosti v podobě extrakčních pravidel lze účinně kompenzovat nedostatek trénovacích dat. Pravidla jsou přitom nezávislá na konkrétní formátovací struktuře a jeden extrakční model je tak možné využít pro heterogenní množinu dokumentů. Dosažená úspěšnost v extrakci nabídek notebooků ukázala, že by extrakční ontologie, popisující jeden nebo několik málo typů produktů, mohla být úspěšně využita v kombinaci s metodami pro indukci wrapperů a tím automaticky extrahovat nabídky všech typů produktů na úrovni webu.
Vedoucí práce: Vojtěch Svátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses